[...] wydaje mi się, że ze względu na hipoglikemię, IO i tarczycę powinnam liczyć... O kozieradce słyszałam, ale nigdy nie stosowałam. Lepiej mieloną czy w ziarnach? To możesz mi podesłać jakieś sposoby, też mocno interesują mnie na odrastanie, jeżeli coś masz (chyba jest już po głównym wypadaniu i została ta kwestia dużego przerzedzenia...). (swoją [...]
Kacze udka pieczone z jabłkami Co: - kacze udka (u mnie 3szt) - jabłka (piszą że najlepsze kwaśne) - majeranek, czosnek, pieprz, sól Jak: Kacze udka, opłukujemy pod wodą, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na min. 2godziny (im dłużej tym lepiej). Godzinę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki taż, żeby mięcho [...]
Na prośbę Roksanna1 podaję klasyczny przepis na szynkę z szynkowara (przepis jest full, dla naszych Pań fit wskazuję momenty, które można zmodyfikować) Podaję proporcję na 1kg wsadu mięsnego Etap I Mięso wybrane trzeba pokroić na plastry a’la schabowe w poprzek włókien grubsze lub chudsze jak tam chcemy, takie plastry należy rozbić tłuczkiem [...]
[...] z dwóch różnych mąk, ale ja już nie chciałam tak kombinować z pierwszym zakwasem) ok. 1 łyżeczka soku z cytryny 100 ml wody gazowanej (wodę miałam zimną, więc delikatnie ją podgrzałam, żeby nie była zbyt zimna...ale tak bardzo delikatnie i naprawdę chwilkę, żeby się nie wygazowała) Mniej więcej równą wagowo ilość maki i wody mieszamy, po czym [...]
[...] -woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji Sposób przygotowania: -suchą kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku przez klka minut na minimalnym oganiu. Następnie płuczemy pod zimną wodą. Wkładamy spowrotem do garnka i zalewamy wrzątkiem (tak aby ją tylko przykryć). Gotujemy około 10-15min, odstawiamy aby do siebie "doszła" i studzimy -odżywkę [...]
[...] -po drugie (i najważniejsze!), aminogram będzie się uzupełniał Ilość i proporcje: Na pewno zawsze wyjdzie, bez znaczenia ile czego dacie, więc po prostu wrzucacie co jest pod ręką lub na co macie ochotę. Robię z rożnych ilości i proporcji, więc ciężko mi powiedzieć co jest najlepsze i czy takie zjawisko istnieje. Przeważnie też mieszam [...]
[...] buraki - część przypraw wsypuję w połowie, część na końcu. Całość zalewamy wodą - mój słój ma 5 litrów (kupiony na allegro za 25 zł) Barszcz kisi się około tygodnia. Można pod koniec próbować, tak żeby nie był za kwaśny. Jeśli chcemy żeby barszcz szybciej się zakisił to można dodać z poprzedniego kiszenia tak 1/4 szklanki barszczu - wtedy [...]
[...] jęczmienna ) 100 g łososia wędzonego Papryka czerwona Poł ogórka zielonego Awokado 3 płaty nori Wasabi Ocet ryżowy ( 2 – 3 łyżki ) Kaszę tylko opłukuję chwilę pod bieżącą wodą żeby potem się kleiła i od razu gotuję wg czasu podanego na opakowaniu, istotnia jest ilość wody: 1: 1,5-2 ( kasza: woda ) … ale pilnujcie bo czasem trzeba [...]
zgodnie z zapowiedzią :) CHLEB BERZGLUTENOWY NA ZAKWASIE Zakwas ok 10 dag mąki (ryżowej ,gryczanej z niepalonej gryki, kukurydzianej, jaglanej, amarantusowj) trochę soku z cytryny-ok 1 łyżeczki(może być sok domowy z kwaśnych jabłek ,ale z 2 łyżki)-bardzo ważny dodatek woda gazowana obowiązkowo i dużo ciepła ok 30 stopni ( zimą stoją na [...]
shrimp2 prosila, to wrzucam: moje risotto z endywia 1. podsmazyc drobno pokrojona cebule najlepiej na masle (ja uzywam klarowanego ghee) 2. dodac poszatkowana endywie (duzo! szybko flaczeje i zmniejsza swoja objetosc na patelni) 3. posolic i podsmazac az wyparuje woda 4. dodac ryz (ja najbardziej lubie basmati) i chwile go podsmazyc z zielenina 5. [...]
[...] angielskiego, liść laurowy, rozkruszoną ostra papryczkę i trawę cytrynową. Dusimy aż mięcho będzie mięciutkie. W tym czasie można wrzucić fasolkę do parowaru, lub po prostu pod koniec duszenia dodać do mięcha. Można również pod koniec dodać czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy mleczko kokosowe, sól, i wiórki kokosowe i chwilkę dusimy [...]
Galareta wieprzowa Co: - nóżki wieprzowe - golonka - marchewka - przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, czosnek <- to jest podstawa ale można jeszcze majeranek, lubczyk czy inne przyprawy Jak: Mięcho wkładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i marchewkę. Wody tyle aby mięso [...]
[...] marynowany łosoś Wykonanie: - Soczewicę wypłukać, przełożyć do garnka z burakiem, marchewką, porem i czosnkiem - Zalać wodą i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15-20 min. - Soczewicę i warzywa zmniksować w blenderze z jajkami, ziołami, proszkiem do pieczenia i mąką (dodać ew. Trochę wody jeśli masa jest bardzo [...]
[...] dorzucamy ciachnięte grubo pieczarki i chwilę razem przesmażamy. Przekładamy na chwilę na talerz. Na patelnię trzemy na grubych oczkach marchew i kroimy cebulę. Chwilę podgrzewamy i podlewamy lekko wodą, dusimy. Jak warzywa zmiękną blendujemy (uwaga bo pryska marchewką) - można na całkiem gładki krem lub zostawić trochę wiórków żeby było [...]
[...] pomidorowy -szklanka bulionu/wody -szklanka wytrawnego czerwoneo wina -masło klarowane -cebula -czosnek -tymianek -liście laurowe -sól, pieprz Wykonanie: - na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy grzyby, jak już się rozmrożą i woda odparuje dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę. Smażymy kilka minut, aż będzie zrumieniona z [...]
[...] szurkiem /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/22c7db61e89e425fbd49fe7751cf7ce6.jpg - wkładamy szynkę do garnka - doprowadzamy do wrzenia - jak wrze, zmniejszamy temperaturę - gotujemy pod przykryciem 50 min - i gotowe ***** można też w szybkowarze ok. 30 min ***** w piekarniku parowym ok 50 min /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/6a34875cde4c466d8ecdbdc9db768efd.jpg [...]
[...] w dłoniach tak, żeby jeszcze nie sałkiem się rozpuścił i smarujemy rybę. Wkłądamy do naczynia żaroodpornego i obok ryby kładziemy 2-3 ząbki czosnku (nie obranie!) i lekko podlewamy odrobiną wody. Piekarnik nagrzewamy do 200st i w żaroodpornym naczyniu wkładamy przygotowanego halibuta do piekarnika na ok 15-20min. Podstawa sosu: pół szklanki [...]
[...] dałam troszkę stevii waniliowej) Wykonanie :-) Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, żeby namokły. Dodajemy olej kokosowy, granulki kawy i kakao, opcjonalnie stevię. Trzymamy pod przykryciem. Jaja wbijamy do miski, wsypujemy jedną i drugą mąkę, mieszamy. W szklance z wodą mieszamy odżywkę (takie a'la mleko ;-) ), następnie wlewamy do masy. [...]
[...] aż śmietanka się zredukuje i sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz: Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, Szpinak myjemy pod bieżąca wodą, suszymy i siekamy. Wszystkie składniki łączymy z pasztetem z soczewicy i ewentualnie podprawiamy solą i pieprzem. Na każdy naleśnik rozkładamy farsz i [...]